Selecteer een pagina

Is tomaat groente of fruit? De eeuwige discussie

Het is een van de langstlopende discussies die we kennen en waar veel mensen een andere mening over hebben. Wat zijn tomaten nu precies? Is tomaat een groente of is het fruit? Volgens de een is het een groente, maar volgens de ander is het juist weer een fruit. Als jij wil weten wat de tomaat nou echt is, dan ben je hier op de juiste plek, wij geven je het antwoord.

Tomaat is toch een groente, of is het toch fruit?

Technisch gezien valt een tomaat onder de noemer fruit.Fruit is namelijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Volgens de plantkundig term is het eetbare deel van een bloem of wat zich daaruit ontwikkeld een vrucht. Doordat een tomaat een vrucht is valt tomaat dus officieel onder de noemer fruit.

Echter, wordt tomaat in culinair opzicht vaak behandeld als een groente. Dit komt doordat tomaat vaak wordt gebruikt in hartige gerechten in plaats van zoete gerechten zoals vele andere fruitsoorten. Tomaten zijn rijk aan vitamine C en bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine A en kalium. Tomaat wordt vaak gebruikt voor soepen, salades, sauzen en vele andere gerechten. Door zijn veelzijdigheid is de tomaat een grote favoriet in vele keuzes.

Waarom denken veel mensen dat tomaat groente is in plaats van fruit?

Ondanks dat het antwoord op de vraag ‘Is tomaat groente of fruit?’ eenvoudig beantwoord kan worden zijn veel mensen het er alsnog niet mee eens. Veel mensen zien tomaat namelijk als groente en blijven graag bij dat standpunt. Er zijn ook meerdere redenen  en argumenten waarom mensen tomaat als groente zien:

  • Toepassing in de keuken: Zoals eerder genoemd wordt tomaat in andere gerechten gebruikt dan andere soorten fruit. We gebruiken tomaat voor hartige gerechten, net zoals vele andere groenten en fruit gebruiken we normaal niet op deze wijze.
  • Hoe we het eten: We eten tomaat vaak samen met andere groenten waardoor je het gevoel krijgt dat het een groente is.
  • De smaak: Veel groenten hebben een zoetere smaak dan de tomaat. Bij tomaat proeven we meer gelijkenis met groenten dan met fruit.
  • Tomaat kan groente zijn: Er zijn landen waar tomaat wel als groente gekwalificeerd wordt. Dit wordt gedaan voor douane- of belastingdoeleinden, dit zorgt voor extra discussie over de vraag of tomaat nou een groente of een fruit is.

Wanneer is iets een fruit, zoals de tomaat?

Zoals eerder benoemd is fruit is een botanische term die verwijst naar de rijpe vrucht van een plant die omgeven is door een vlies of een schil. De vruchten van planten bevatten zaden en worden gebruikt om de plant te verspreiden. Fruit kan zoet of zuur zijn en kan gegeten worden in zijn rauwe vorm of verwerkt worden in gerechten, zoals jam, taart en sauzen.

Er zijn verschillende categorieën van fruit, zoals:

  • Steenvruchten: Steenvruchten hebben een harde schil met een vlezige vrucht eronder, zoals kersen, pruimen en peren.
  • Zomerfruit: Dit zijn vruchten die voornamelijk in de zomermaanden rijp zijn en goed gedijen in tropische klimaten zoals ananas, watermeloen en mango.
  • Citrusvruchten: Deze vruchten hebben een (zoet en) zure smaak, zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits.
  • Klimfruit: Dit zijn vruchten die aan een struik of klimplant groeien, zoals druiven en aardbeien.

Daar heb je dus eindelijk het antwoord op de vraag of tomaat groente of fruit is. Tomaat is dus technisch gezien een fruit, maar door de toepassingen in de culinaire wereld wordt het veel als groente gezien.